Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ankara
Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), sevilen birinin kaybı, ciddi bir hastalık, kaza, doğal afet gibi travmatik bir olayın ardından görülen bir hastalıktır. Post travmatik stres bozukluğu olarak da adlandırılır. Korkutucu, ruhsal bir travmaya yola açabilecek olaylardan sonra görülen, tedavi edilmediği takdirde etkileri uzun yıllar sürebilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Kişinin gündelik yaşamı üzerinden oldukça olumsuz etkileri olan travma sonrası stres bozukluğu, profesyonel bir sağlık uzmanından alınacak tedavi desteği ile atlatılabilir. Psikoterapi yöntemleri ve gerekli görüldüğü durumlarda ilaçla tedavi desteği ile travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireyler bu hastalığı geride bırakarak hayatlarına devam edebilirler.
Yazımızın devamında Travma Sonrası Stres Bozukluğu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ankara Travma Sonrası Stres Bozukluğu destek tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?
Travma, yaşanan sarsıcı ve korkutucu olayların bireylerin psikolojisi üzerinde bıraktığı olumsuz etkilerdir. Her bireyin başına üzücü ve etkileyici olaylar gelebilir. Ancak, başımıza gelen her olumsuz olay, ruhsal travmaya yol açmaz. Travmalar genellikle şiddetli bir korku ve çaresizlik hissi yaratan, kişileri dehşet içinde bırakan, beklenmedik olaylar sonucu ortaya çıkar. Bireyin kendisini veya sevdiği birini tehdit eden bu tür olaylarda, kişi yaralanma ve ölüm riskiyle karşılaşabilir. Sevdiği birinin yaralanma veya ölüm riski olması durumuyla yüzleşebilir. Bu durum, kişinin kendisini çaresiz ve korku içerisinde hissetmesine neden olarak kişi üzerinde travmatik bir etki yaratır.
Bireyler üzerinde travmatik etkileri olan başlıca olaylar;
- Deprem, sel, yangın gibi doğal afetler,
- Savaş,
- Fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalmak,
- İş kazaları,
- Trafik kazaları,
- Sevilen birinin beklenmedik ölümü,
- Ciddi ve hayati tehlikesi yüksek bir hastalığa yakalanmak olarak karşımıza çıkar.
Bu tür olaylarla yüzleşen bireyler, yaşadıkları olay nedeniyle travma sonrası stres bozukluğu yaşayabilirler. Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşayan bireyler, olayın üzerinden geçen süreye rağmen, olay anında yaşadıkları yoğun duyguları ve olay anını tekrar tekrar deneyim ederler. Travma anı ile ilgili rahatsız edici anı ve görüntüleri kronik olarak tekrardan görebilirler. Olaya ilişkin anıların, kâbuslar görerek tekrardan yaşanması da mümkündür.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Herkes hayat içerisinde üzücü ve travmatik bir olayla yüzleşebilir. Ancak, bu tip bir olayın ardından mutlaka travma sonrası stres bozukluğu gelişmez. Çoğu zaman yaşanan olayın etkileri, zamanla ve yakın kişilerden görülen destek ile atlatılabilir. Ancak, bazı durumlarda travmatik olaylar deneyim etmiş bireyler, günlük hayatlarını sürdürmelerini engelleyen boyutlarda, ciddi etkilerle karşılaşırlar. Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşayan bireyler, günlük aktivitelerini sağlıklı bir şekilde yerine getiremez ve hayatlarını istedikleri gibi sürdüremezler.
Yaşanan travmatik bir olayın ardından, travma sonrası stres bozukluğu ile karşı karşıya kalındığını gösteren birtakım belirtiler açığa çıkabilir. Bu belirtileri, üç ana grupta toplamak mümkündür;
- Travma anına dair anılardan kurtulamamak: Kişinin travmayı tekrar tekrar yaşıyormuş gibi hissetmesine neden olan, rahatsız edici görüntüler veya kâbuslar görmesi durumudur. Bu tip bir belirti yaşayan kişilerde, olay anını hatırlatacak hiçbir faktör olmasa dahi, travma anı sürekli olarak hatırlanır. Olayın hatırlanması ile birilikte, çarpıntı, terleme, nefes alış verişte düzensizlik gibi fiziksel rahatsızlıklar açığa çıkar.
- Travmayı hatırlatan durumlardan kaçınılması: Kişiler, travma anını tekrar yaşıyor gibi hissetmemek için, kendilerine travmayı hatırlatan kişi, eylem ve nesnelerden kaçınmaya çalışırlar. Bu tip hatırlatıcılardan uzak durmak için günlük hayatlarında değişikliğe giderler. Örneğin; trafik kazası yaşamış biri, kazanın yaşandığı yoldan geçmeyi bırakabilir, araba kullanmaktan kaçınabilir.
- Aşırı derecede tetikle olma hali: Travma sonrası stres bozukluğu yaşan bireyler,
- Sürekli bir tedirginlik hali,
- Çok yüksek olmayan, gündelik hayatın içinde bulunması normal seslere (örneğin; korna sesi) dahi irkilmek,
- Çabuk öfkelenmek,
- Uyumakta ve herhangi bir iş yaparken konsantre olmakta zorlanmak gibi belirtiler yaşayabilirler.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu belirtisi yaşayan kişilerin, kesin tanı ve tedavi için mutlaka profesyonel bir sağlık uzmanına başvurması gerekir. Ankara travma sonrası stres bozukluğu tanı ve tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Travma Sonrası Stresi Bozukluğunun tedavisinde psikoterapi ve ilaç tedavisi olmak üzere iki yol izlenebilir. Travma sonrası stres bozukluğu üzerinde olumlu etkileri olduğu kanıtlanmış birçok farklı terapi yöntemi bulunmaktadır. Hangi terapi yönteminin izleneceğine, ilaçla tedavinin gerekli olup olmadığına, hasta hikâyesi dinlendikten sonra, uzman bir psikolog veya psikiyatri hekimi tarafından karar verilmelidir.
Ankara Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavi Fiyatları
Travma Sonrası Stres Bozukluğu tedavi fiyatları klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Ankara travma sonrası stres bozukluğu tedavi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.