Obsesif Kompulsif Bozukluklar

Obsesif Kompulsif Bozukluklar Ankara

Obsesyon; saplantı veya takıntı anlamına gelir. Kompulsiyon ise zorlantıları ifade etmek için kullanılır. Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), kişinin aklından çıkartamadığı saplantılı düşüncelerin ortaya çıkardığı, yineleyici ve kişinin yapmaktan kendini alıkoyamadığı davranışlarla karakterize bir psikolojik rahatsızlıktır. Obsesif kompulsif bozukluk hastası kişiler, bu takıntılı düşünceler ve zorlayıcı davranış kalıpları nedeniyle günlük yaşantılarını normal bir biçimde sürdürmekte güçlük çekerler. Birçok farklı tür ve şekilde ortaya çıkabilen obsesif kompulsif bozukluk, tedavisi mümkün bir hastalıktır. Psikoterapi ve ilaç tedavisi yöntemlerine başvurarak hastaların OKB belirtilerini kontrol altına alması ve günlük yaşamını işlevsel bir biçimde devam ettirebilmesi sağlanır.

Yazımızın devamında Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara obsesif kompulsif bozukluk destek tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.

Obsesif Kompulsif Bozukluklar Nelerdir?

Obsesif kompulsif bozukluk hem zihinsel süreçler üzerinde, hem de fiziksel hareketler üzerinde etkileri olan bir hastalıktır. Kişinin kendini düşünmekten alıkoyamadığı korku, imge ve düşüncelere obsesyon adı verilir. Sürekli olarak tekrarlayan bu obsesif düşüncelerin kişide yarattığı sıkıntılı hisler, kişinin belirli hareketleri yapması ile rahatlar. Bu tür tekrarlayan, kişinin kendini yapmak zorunda hissettiği davranışlar ise kompulsiyon olarak adlandırılır.

Kişinin engelleyemediği obsesif düşünceleri karşısında, rahatlamak için yaptığı kompulsif davranışlar da süreklilik kazanarak rutin hale gelir. Bu nedenle, obsesif kompulsif bozukluk; hastalar tarafından kontrol edilemeyen takıntılı düşüncelerle birlikte, ritüelleşmiş ve rutinleşmiş davranış kalıplarıyla karakterizedir. Kişinin, zihnindeki düşüncelerin yarattığı kaygı, korku ve gerginliğe karşı bir rahatlama sağlayabilmesi için bu rutin davranışları yapması zorunlu hale gelir.

Genel olarak karşılaşılan obsesif kompulsif bozukluklar;

  • Bulaşma obsesyonu: Kirli olduğu düşünülen, iğrenme ve tiksinti uyandıran nesnelere karşı duyulan ve en sık rastlanan obsesyondur. Tekrarlayıcı biçimde yıkama, yıkanma, temizleme veya bulaşma riski olduğu düşünülen nesneden kaçınma şeklinde kompulsif davranışlar ortaya çıkartır.
  • Kuşku Obsesyonu: Genellikle kontrol etme kompulsiyonunun izlediği, yaygın bir obsesyon biçimidir. Kişinin emin olamadığı, kendisini kuşkuyu düşüren şeyleri sürekli olarak kontrol etmesi ile karakterizedir. Bir örnekle açıklanacak olursa, kişide ocağı açık unutmuş olmaya veya kapıyı kilitlememiş olmaya dair engelleyemediği, kuşkucu düşünceler oluşur. Bu düşünceler sonucunda kişi, sürekli olarak ocağı ve kapıyı kontrol etme davranışı sergiler.
  • Simetri Obsesyonu: Yavaş hareket etme kompulsiyonunun izlediği obsesyonlardır. Örneğin, simetri obsesyonu olan bir hastanın, tamamen düzgün bir şekilde tıraş olmaya dair takıntılı düşünceleri nedeniyle, tıraş olması saatler sürebilir.
  • Bunların yanı sıra cinsel veya saldırgan eylemlere dair obsesyonlar, dinsel obsesyonlar ve istifçi davranış şeklinde ortaya çıkan obsesif kompulsif bozukluk örnekleri de mevcuttur.

Obsesif Kompulsif Bozukluk tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.

Obsesif Kompulsif Bozuklukların Nedenleri Nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluğun nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber, hastalık üzerinde etkili olduğu düşünülen faktörler, biyolojik ve çevresel olmak üzere iki grup altında toplanabilir.

Biyolojik Faktörler: Beynin sahip olduğu nöron adı verilen sinir hücreleri, vücudumuzun normal işleyişine devam edebilmesi için sürekli olarak birbirleriyle iletişim halindedir. Elektriksel sinyallerle iletişim kuran bu nöronlar, nörotransmitter adı verilen özel kimyasallar ile mesajlarını taşırlar. Yapılan araştırmalar, bu nörotransmitterlerden biri olan serotonin maddesinin işlevlerinde meydana gelen bozukluğun obsesif kompulsif bozukluğa sebebiyet verebileceğini göstermiştir.

Beynin bazı bölgelerinde meydana gelen işlevsel bozukluk da, hastalığa sebebiyet verebilmektedir. Obsesif Kompulsif Bozukluk görülen hastalarda beynin belirli bir bölümü aşırı aktive olmuş durumdadır. Hastada tekrarlayan obsesyon ve kompulsiyonlar yaşanırken, beyin daha da aktif hale gelir.

Ayrıca, birinci derece akrabalarında obsesif kompulsif bozukluk görülen kişilerin hastalığa yakalanma riski de daha fazla olmaktadır. Bu durum, OKB’nin genetik sebeplerle açığa çıkabildiğini düşündürtmektedir.

Çevresel Faktörler: Çevresel stres faktörleri, ciddi hayat değişiklikleri OKB semptomlarının açığa çıkmasına veya kötüleşmesine neden olabilir. Başlıca çevresel faktörler;

  • Taciz, şiddet vb. travmatik olaylar,
  • Sevilen birinin kaybı sonucunda yaşanan yas süreci,
  • İş veya okul hayatında meydana gelen sorunlar veya değişiklikler,
  • Geçirilen hastalıklar,
  • Diğer kişilerle kurduğumuz ilişkilere dair kaygılar olarak karşımıza çıkar.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Obsesif Kompulsif Bozukluk kendi kendine iyileşmesi zor bir hastalıktır. Bu nedenle tedavi için profesyonel bir sağlık uzmanına başvurmak gerekir. Tedavi, genellikle psikoterapi ve ilaçla tedavi yöntemlerinin bir arada uygulanması ile gerçekleştirilir.

Ankara Obsesif Kompulsif Tedavi Fiyatları

OKB tedavisi, hastanın hikâyesi dinlendikten sonra, alanında uzman bir sağlık profesyoneli tarafından planlanır. Tedavi ücretleri klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Ankara obsesif kompulsif bozukluk tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi