Panik Bozukluk

Panik Bozukluk Ankara

Panik bozukluk, ani ve çok şiddetli korku nöbetleri olarak adlandırabileceğimiz panik ataklar ile ortaya çıkar. Gerçekte, kişiye zarar verebilecek herhangi bir tehlike mevcut değildir. Ancak, panik atak içerisindeki kişiler, aşırı heyecan, kaygı ve korku hali yaşarlar. Bir tür korku nöbeti olarak da tanımlanabilecek panik atak, psikolojik bir durumdur. Panik bozukluğu, beklenmedik şekilde tekrarlayan panik atakların yarattığı kaygı, ölüm veya zarar görme korkusu gibi korkular nedeniyle hastaların gündelik hayatlarını sağlıklı ve işlevsel olarak devam ettirmelerini engeller. Panik bozukluk, profesyonel yardım alınarak tedavi edilebilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Tedavi sürecinde, psikoterapi ve gerekli olduğu durumlarda ilaç tedavisinden yararlanılır.

Yazımızın devamında panik bozukluk ile ilgili olarak detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara panik bozukluk destek tedavisi için kliniğimizle iletişme geçebilir; Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.

Panik Bozukluk Nedir?

Panik bozukluk, bir çeşit anksiyete (kaygı) bozukluğudur. Hastalarda tekrarlayan, ani bir panik ve korku hali görülür. Panik atak olarak adlandırılan bu durum hastaların, göğüste sıkışma, çarpıntı, nefes alış verişte düzensizlik veya nefes açlığı gibi semptomlar yaşamasına neden olur. Kişi kendisini, herhangi bir zarar verici faktör bulunmasa bile tehlike altında ve zarar görmeye açık hisseder. Bazı hastalarda ölüm korkusu da açığa çıkabilir. Panik bozukluk hastaları, atakların tekrarlayan nitelikte olması ve bir dahaki atağın zamanının belirsiz olması nedeniyle sürekli kaygı duyar. Atak geçirmeye yönelik bu kaygı ise kişilerin günlük yaşantılarını normal bir şekilde sürdürmelerine engel olur.

Panik bozukluk, oldukça sık karşılaşılan bir psikolojik rahatsızlıktır. Toplumda yaklaşık olarak %3-4 oranında görülmektedir. En sık görüldüğü yaş grubu 20-35 yaş arasıdır. Kadınlarda, erkeklere oranla yaklaşık 3 kat daha fazla görülen bir hastalıktır.

Panik Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Birçok psikolojik rahatsızlık gibi panik bozukluğun da nedeni, tam olarak bilinememektedir. Bununla beraber, aşırı stres, yas süreci ve yaşanan travmatik olaylar gibi durumlar ile hastalığın bağlantılı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, beyindeki nörotransmitter dengesizlik de panik bozukluk üzerinde etkilidir. Beynimizde nöron adı verilen sinir hücreleri bulunur. Bu hücreler, heyecanımızı ve duygularımızı düzenleyen hormonları salgılar. Bu hormonların salgılanmasında yaşanan dengesizlikler nedeniyle panik atak gibi psikolojik rahatsızlıklar oluşabilir.

Panik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Panik atak anında ortaya çıkan belirtiler;

  • Göğüste sıkışma ve çarpıntı,
  • Terleme,
  • Titreme,
  • Düzensiz nefes alış veriş, nefes darlığı, nefes açlığı,
  • Kollarda uyuşma,
  • Göğüs ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Bulantı veya kusma,
  • Kontrolünü kaybetme, delirme korkusu,
  • Ölüm korkusudur.

Genellikle bu belirtilerden dört veya daha fazlası panik atak sırasında deneyim edilir. Ancak, unutulmamalıdır ki, birçok fiziksel ve psikolojik hastalıkta da benzer belirtiler ortaya çıkabilir. Bu nedenle, bu belirtileri gösteren kişilerin en doğru teşhis ve tedavi için alanında uzman bir profesyonelden yardım alması önemlidir. Ankara panik bozukluk teşhis ve tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.

Panik Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

Her birey, hayatının belirli bir döneminde panik atak geçirebilir. Panik duygusu, risk oluşturan bir faktör karşısında, canlı organizmaların hayatta kalabilmeleri için ortaya çıkan işlevsel bir histir. Ancak, panik ataklar herhangi bir risk bulunmayan durumlarda, düzenli olarak tekrarlar hale geldiğinde ve sık sık ortaya çıktığında, kişinin yaşantısını olumsuz etkiler. Kişi, panik atak yaşama korkusu ile sürekli olarak kaygılı hisseder. Bunun sonucunda, günlük aktivitelerini yerine getirmekten kaçınmaya başlar. Bu noktada, kişinin işlevsel olarak hayatını sürdürebilmesi ve günlük aktivitelerini kaçınmadan yerine getirebilmesi için tedaviye başvurması oldukça önemlidir.

Panik bozukluk tedavisi psikoterapi ve gerekliği görüldüğü takdirde ilaç tedavisi ile gerçekleştirilir. İlaç tedavisi oldukça etkili bir yöntem olmakla beraber, yalnızca ilaç tedavisine başvurulduğu durumlarda, tedavi bittikten sonraki süreçte hastalığın tekrarlama olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle, panik bozukluk tedavisinde psikoterapi yöntemlerine başvurmak faydalıdır. Yapılan araştırmalar, bilişsel davranışçı terapi yöntemlerinin panik bozukluk üzerinde oldukça etkili olduğunu göstermektedir.

Ankara Panik Bozukluk Tedavi Fiyatları

Panik bozukluğun tedavisinde, hastanın mevcut durumuna ve gösterdiği semptomlara bakılarak tedavi planı yapılır. Terapi seanslarının sıklığı ve süresine hasta hikâyesi dinlenerek, gerekli test ve değerlendirmeler yapılarak karar verilir.  Terapi ücretleri klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Ankara panik bozukluk tedavi fiyatları ile ilgili olarak detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi