Psikolog Ankara
Psikoloji, insanların duygu, düşünce ve davranışlarını inceleyen bilim dalıdır. 19. yüzyılda gelişen psikoloji bilimi, ruh bilimi olarak da adlandırılır. Bilinç, bilinçaltı, zihinsel süreçler, duygu durumları ve davranışlar, psikolojinin çalışma alanlarını oluşturur. Psikoloji alanında eğitim almış, psikoloji biliminde uzmanlaşmış kişilere ise psikolog denilmektedir. Psikologlar, belirli terapi yöntemlerinde uzmanlaşmış ve danışanlarının psikolojik rahatsızlıkları üzerinde tedavi edici olan bu yöntemleri uygulayabilen profesyonellerdir. Psikoterapi olarak da bilinen bu tedavi yöntemleri, bilimsel olarak etkisi kanıtlanmış metotlardır. Depresyon, anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, fobiler, yeme bozuklukları gibi birçok hastalığın tedavisinde psikoterapiden yararlanılır.
Yazımızın devamında psikolog ve psikoloji bilimi hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara psikolojik hastalıkların tanı ve tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.
Psikoloji Nedir?
Psikoloji kelimesi, psykhe (ruh) ve logos (bilgi) kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Bu nedenle psikoloji, ruh bilimi olarak da adlandırılır. Psikoloji bilimi, insanların düşünce, duygu ve davranışları ile ilgili bilimsel çalışmalar gerçekleştiren bir sosyal bilim alanıdır. Tarihsel gelişimine bakıldığında, psikolojinin felsefeden ayrılarak bağımsız bir bilim dalı olması 19. yüzyıla denk gelmektedir. Bağımsız bir bilim dalı olarak psikoloji, kendine özgü yaklaşım ve yöntemlerle psikolojik rahatsızlıkların açıklanmasında, tanı ve tedavisinde aktif olarak rol alır.
Psikolojinin ele aldığı başlıca konular;
- Bilinç ve bilinçaltı,
- Duyum, algı ve öğrenme süreçleri,
- Hafıza
- Zihinsel modeller,
- Düşünce ve bilişsel sistem
- Duygu ve davranışlar olarak karşımıza çıkar.
Psikoloji biliminin tarihsel ilerleyişi içerisinde ele alınan bu konulara dair farklı yaklaşımlar gelişmiştir. Başlıca psikoloji yaklaşımları;
- Yapısalcılık,
- İşlevselcilik,
- Davranışçılık,
- Gestalt yaklaşımı,
- Psikanalitik yaklaşım,
- Hümanist yaklaşım,
- Bilişsel yaklaşım,
- Biyolojik yaklaşım,
- Sosyo-kültürel yaklaşımdır.
Psikolog Nedir?
Psikolog unvanı, üniversitelerin psikoloji bölümlerinden mezun olan kişilere verilmektedir. 4 yıllık psikoloji eğitiminden sonra psikologlar, yüksek lisans yaparak çeşitli alanlarda uzmanlaşabilirler. Klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlayan psikologlar, hastalarla çalışmaya başlayabilir ve psikoterapi alanında ilerleyebilirler. Bunun yanı sıra uzmanlaşılabilecek diğer başlıca psikoloji alanları;
- Sosyal psikoloji,
- Gelişim psikolojisi,
- Endüstriyel psikoloji,
- Adli psikoloji,
- Eğitim psikolojisi,
- Spor psikolojisidir.
Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi, çeşitli psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan, bilimsel geçerliliği kanıtlanmış terapi yöntemlerine verilen isimdir. Üniversitelerin psikoloji bölümlerinde lisans eğitimlerini tamamlamış ve klinik psikoloji yüksek lisansı yapmış psikologlar tarafından gerçekleştirilir. Tedavisinde psikoterapiden yararlanılan başlıca hastalıklar;
- Depresyon,
- Anksiyete bozuklukları,
- Panik atak ve panik bozukluk,
- Obsesif kompulsif bozukluk,
- Sosyal fobi,
- Agorafobi,
- Travma sonrası stres bozukluğu,
- Özgül fobiler,
- Yaygın kaygı bozukluğu,
- Maddenin/ilacın yol açtığı kaygı bozukluğu
- Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza, duygusal yeme gibi yeme bozuklukları ve
Psikolojik Rahatsızlıkların Tedavisinde Kullanılan Psikoterapi Yöntemleri Nelerdir?
- Bilişsel davranışçı terapi,
- Psikodinamik yönelimli terapi,
- Şema terapisi,
- EMDR terapisi,
- Yetişkin terapileri,
- Aile danışmanlığı ve çift terapisidir.
Psikologlar Nerelerde Çalışır?
Klinik psikoloji yüksek lisansını tamamlamış olan psikologlar, özel psikiyatri kliniklerinde, devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde çalışabilirler. Gelişim psikolojisi üzerinde uzmanlaşmış psikologlar ise anaokulları, kreşler, ıslahevleri ve huzurevlerinde çalışabilirler. Ayrıca, pedagojik formasyona sahip psikologlar, ilk ve orta öğretim kurumlarında rehber öğretmen olarak da görev alabilirler.
Psikolog ve Psikiyatrist Arasındaki Farklar Nelerdir?
Psikiyatri hekimi olarak da bilinen psikiyatristler, tıp eğitimi alarak ruh ve sinir hastalıkları alanında uzmanlaşmış kişilerdir. Psikologlardan farklı olarak, ilaç tedavisi gerektiren durumlarda hastalara gerekli ilaçları reçete edebilirler. Psikologlar ise psikoterapi yöntemiyle tedavi gerçekleştirirler.
Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde, gerekli görüldüğü takdirde ilaçla tedavi yöntemine başvurmak önemlidir. Ancak, yalnızca ilaç tedavisi uygulanan, psikoterapi desteği almayan hastalarda, ilaç kullanımının bırakılmasından sonra hastalığın tekrarladığı vakalarla sıkça karşılaşılmaktadır.
Ankara Psikolog Fiyatları
Psikolog terapi ücretleri, klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Uygulanacak tedavi, hastanın güncel durumuna bağlı olarak belirlenmeli ve hasta için en uygun terapi yöntemlerinden faydalanılmalıdır. Tedavinin mevcut hastalığa ve hastaya yönelik planlanması, tedavi ücretlerinde farklılığa neden olabilir. Ankara psikolog fiyatları ve terapi ücretleri ile ilgili detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.