Sosyal Fobi

Sosyal Fobi Ankara

Sosyal Fobi, bir eylemin topluluk içerisinde, başka insanların yanında yapılmasına dair korku, kaygı ve endişe duyulmasıdır. Başkalarının mevcudiyetinde eylemin gerçekleştirilmesi halinde, birey hata yapacağına ve bu nedenle rezil olup küçük düşeceğine dair yoğun bir endişe duyar. Bu nedenle, sosyal ortamlara girmekten, diğer insanlarla ilişki kurmaktan kaçınmaya başlar. Sosyal fobisi olan bireyler, başka insanlarla ilişki kurduklarında veya bir eylemi topluluk içerisinde gerçekleştirdiklerinde, yoğun bir stres ve kaygı açığa çıkar. Terleme, titreme, çarpıntı, baş dönmesi, nefes darlığı gibi semptomlar yaşanır. Bu nedenle, sosyal fobi kişilerin günlük yaşantılarını oldukça olumsuz etkileyen bir psikolojik rahatsızlıktır.

Yazımısın devamında sosyal fobi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara sosyal fobi destek tedavisi için Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal Fobi, bireylerde görülen başkaları tarafından eleştirilmek, yargılanmak, başkalarının önünde küçük düşmek ve rezil olmak gibi korkularla karakterize bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu nedenle, sosyal fobi yaşayan bireyler sosyalleşmekten, toplumsal bir ortama girmekten endişe duyarlar. Başaklarının bulunduğu bir ortamda sunum yapmak, yemek yemek, konuşmak, telefon konuşması yapmak gibi günlük aktiviteler kişilere çok yoğun bir kaygı yaşatır. Bireylerde ellerinin titreyeceğine, seslerinin çıkmayacağına, ses tonlarını ayarlayamayacaklarına, kelimeleri yanlış telaffuz edeceklerine dair bir korku vardır.  Bu tür bir hata yapıldığında ise diğer insanlar tarafından aşağılanılıp alay edileceği ve dolayısıyla rezil olunacağı düşünülür. Bu nedenle, sosyal fobisi olan bireyler, bu tür eylemleri topluluk içerisinde yapmaktan kaçınırlar.

Sosyal anksiyete bozukluğu olarak da bilinen sosyal fobinin iki farklı tipinden bahsetmek mümkündür;

  • Başkalarının önünde yemek yemek, konuşma yapmak gibi sadece belirli eylemlere dair korku ve kaygıları içeren özgül tipte sosyal fobi ve
  • Birçok farklı eylemin toplum içerisinde yapılmasına dair yoğun endişeleri içeren yaygın tipte sosyal fobi.

Genellikle ergenlik çağında görülmeye başlayan sosyal fobi, oldukça yaygın bir psikolojik rahatsızlıktır. Ancak, 25 yaşından sonra başladığı nadiren görülür.

Sosyal Fobi Belirtileri Nelerdir?

Sosyal fobi yaşayan hastalarda, korkulan durumla karşılaşıldığında birtakım belirtiler ortaya çıkar. Bunlar;

  • Terleme,
  • Çarpıntı,
  • Titreme,
  • Yüz kızarması,
  • Ağız kuruluğu,
  • Nefes alış verişte düzensizlik, nefes darlığı,
  • Mide bulantısı,
  • Baş dönmesi,
  • Karın ağrısı,
  • Korku, endişe, gerginlik,
  • Sinirlilik,
  • Bulanık görme,
  • Ani idrara sıkışma olarak karşımıza çıkar.

Korkulan olayla yüzleşince açığa çıkan bu belirtilerin diğer insanlar tarafından fark edilmesi, sosyal fobisi olan bireyler için oldukça endişe verici bir durumdur. Yaşadıkları bu endişe ise belirtileri daha da artırır. Birey kendini çaresiz, güçsüz, değersiz ve yalnız hisseder. Sosyal ve romantik ilişkiler kurmaktan kaçınarak, kendisini toplumdan gittikçe artan oranda izole eder. Sosyal fobi belirtileri gösteren kişilerin, gündelik yaşamlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmeleri için uzman bir psikologdan tedavi desteği alması oldukça önemlidir. Ankara sosyal fobi destek tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.

Sosyal Fobinin Nedenleri Nelerdir?

Sosyal Fobi birden fazla nedenle ortaya çıkabilir. Genetik faktörlerin bu hastalık üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Ailesinde ve birinci derece akrabalarında sosyal fobi olan bireylerin hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.

Beynin işlevlerinde görülen bazı bozukluklar da sosyal fobiye sebebiyet verebilir. Beyinde korku yanıtını kontrol eden bölge olan amigdala aşırı aktif olduğunda sosyal fobi ortaya çıkabilmektedir.

Çocukken maruz kalınan zorbalık, dalga geçilme deneyimleri de hastalığın ortaya çıkışında etkilidir. Utangaç yapıdaki çocukların yetişkinlik dönemlerinde sosyal fobi yaşama olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, ailenin aşırı kontrolcü ve baskıcı olması da sosyal fobi riskini artıran bir etmendir.

Sosyal Fobi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sosyal Fobi tanı ve tedavisi, alanında uzman bir sağlık profesyoneli tarafından yapılır. Tanı için, hasta hikâyesi dinlenir ve gerekli görüldüğünde hastaya sosyal fobi testi uygulanır. Sosyal fobi tanısında en sık yararlanılan test; Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği’dir. 24 sorudan oluşan bu teste verilen cevaplar, hastanın sosyal kaygı düzeyinin belirlenmesine yardımcı olur.

Sosyal Fobi tanısı konulan hastalarda psikoterapi yöntemlerinden yararlanılır. Özellikle bilişsel davranışçı terapinin sosyal fobi üzerinde oldukça olumlu etkiler gösterdiği yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Tedavide, gerekli görüldüğü durumlarda, ilaçlardan da yararlanılabilir. Antidepresan ilaçların kullanımı, tedaviye olumlu katkı sağlayabilmekle beraber; ilaç tedavisi her hasta için uygun görülmemektedir.

Ankara Sosyal Fobi Tedavisi Fiyatları

Sosyal fobi tedavisi, danışan hastanın durumuna ve semptomlarına göre, kişiye özel olarak belirlenir. Tedavi sürecinin ne uzunlukta olacağı, terapi seanslarının sıklığı hastadan hastaya değişebilmektedir. Bu nedenle tedavi fiyatları da değişiklik gösterebilir. Ankara sosyal fobi tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi ve randevu almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi