Duygusal Yeme

Duygusal Yeme Ankara

Yeme bozuklukları, bireylerin kendileri için doğru ve sağlıklı olan beslenme düzenini takip etmekte güçlük çektikleri psikolojik rahatsızlıklardır. Duygusal yeme bozukluğu, duyguların yeme davranışı üzerindeki etkileri sonucunda açığa çıkar. Hastalarda genellikle üzüntü, öfke gibi olumsuz bir duygu hissedilmesiyle birlikte, aşırı yeme isteği oluşur. Yeme davranışı, hissedilen duyguya verilen bir tepki olarak ortaya çıkar. Bu durum, bireylerin fazla kilo problemleri yaşamasına ve hem psikolojik, hem de fiziksel sağlıklarının olumsuz etkilenmesine neden olur.

Yazımızın devamında duygusal yeme bozukluğu ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara duygusal yeme bozukluğu destek tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.

Duygusal Yeme Nedir?

Duygusal yeme, yeme bozuklukları içerisinde değerlendirilen bir tür psikolojik rahatsızlıktır. Duygusal yeme bozukluğu olan bireylerde, hissedilen olumsuz duygular sonucunda aşırı yeme eğilimi görülür. Bireyler stres, öfke, üzüntü, mutsuzluk gibi duygular hissettiklerinde, aşırı yeme davranışı sergilerler. Yani duygusal yeme bozukluğu, genellikle olumsuz duygular tarafından tetiklenir.

İnsanlar fizyolojik, psikolojik, bilişsel ve sosyal sistemlerin bütününden oluşurlar. Bu sistemlerin herhangi birinde meydana gelen bir işlev bozukluğu, diğer sistemler tarafından aşırı çalışarak telafi edilmeye çalışılır. İnsanlar, sindirim ve uyuma esnasında fizyolojik olarak gevşeyerek stresten uzaklaşırlar. Bu nedenle, stres ve olumsuz duygular açığa çıkartan olaylar karşısında bireyler, aşırı yeme davranışı sergileyerek gevşemeye ve rahatlamaya çalışabilirler. Bu durum ise duygusal yeme bozukluğuna neden olabilir.

Duygusal yeme, bireylerin öfke, utanç, üzüntü gibi duygularla başa çıkmak için geliştirdikleri bir davranış biçimidir. Bu tür olumsuz duyguların giderilebilmesi için kişilerde aşırı yeme davranışı ortaya çıkar. Yemek yemenin verdiği geçici rahatlama hissi, kişiyi olumsuz duygulardan uzaklaştırır. Ancak, bedensel bir ihtiyaç söz konusu olmadığı halde yemek yemek ve ihtiyaç fazlası kalori alımı, fazla kilo ve obeziteye neden olabilir. Fazla kiloya sahip olmak ise bazı hastaların öz saygısı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Ankara duygusal yeme bozukluğu destek tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Duygusal Yeme Nedenleri Nelerdir?

Duygusal yeme bozukluğunun nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber, bazı faktörlerin yeme bozukluğu riskini artırdığı bilinmektedir.

  • Genetik ve Biyolojik Faktörler: Aile üyelerinde ve akrabalarında yeme bozukluğu görülen bireylerin, anoreksiya, bulimiya ve duygusal yeme gibi hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Ayrıca yeme bozuklukları, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir.
  • Duygusal ve Psikolojik Faktörler: Duygusal yeme bozukluğu, kişilerin hissettikleri duygularla birebir bağlantılı bir rahatsızlıktır. Aşırı stres, yoğun duygu ve düşünceler, sıkıntı duygusal yemeyi tetikleyebilir. Ayrıca, duygusal açıdan hassas olan bireylerde, yeme bozukluğu hastalıklarının görülme sıklığı daha fazladır. Depresyon, anksiyete bozuklukları gibi diğer psikolojik rahatsızlıklar da, yeme bozukluklarına neden olabilmektedir.
  • Çevresel Faktörler: Aile yaşantısında, iş ve okul yaşantısında ortaya çıkan problemler, bireyler üzerinde stres yaratıcı faktörler olabilmektedir. Yaşanan bu problemler ve stres sonucunda duygusal yeme bozukluğu açığa çıkabilir.

Duygusal Yeme Belirtileri Nelerdir?

Duygusal yeme bozukluğu yaşayan bireylerde açığa çıkan başlıca belirtiler;

  • Genellikle olumsuz duygular hissedildikten sonra ortaya çıkan, aşırı yeme isteği,
  • Olumsuz duyguların yarattığı stresin, yeme davranışı ile rahatlatılması,
  • Aşırı yeme sonrasında ortaya çıkan pişmanlık ve suçluluk hissi,
  • Ortaya çıkan utanç, suçluluk, öfke ve pişmanlığın, uzun vadede kişiye tekrardan yeme isteği oluşturan olumsuz bir duygu olarak geri dönmesi,
  • Olumsuz duygular sonucu aşırı yeme, aşırı yeme sonucu olumsuz duygular hissetme döngüsünün sürekli olarak devam etmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Duygusal Yeme Tedavisi Nasıl Yapılır?

Duygusal yeme bozukluğunun tedavisi, kişinin alanında uzman bir psikologdan terapi desteği alması ile mümkündür. Duygusal yeme tedavisinde, bireyin hissettiği duygularla sağlıklı ve işlevsel biçimde başa çıkabilme becerisi kazanması hedeflenir. Bu nedenle, bireyin kalıplaşmış duygu, düşünce ve davranışlarındaki işlevsizlikleri kendisinin fark etmesini sağlayacak psikoterapi yöntemlerinden yararlanılır. Tedavi sürecinde bilişsel davranışçı terapi yöntemlerinden, şema terapiden, psikodinamik yönelimli terapi yöntemlerinden yararlanılabilir.

Ankara Duygusal Yeme Tedavisi Fiyatları

Duygusal yeme bozukluğu tedavisi, diğer tüm psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde olduğu gibi kişiye özel olarak planlanır. Bu nedenle, tedavi süreci ve tedavi ücretleri değişiklik gösterebilir. Ankara duygusal yeme tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi