Agorafobi

Agorafobi Ankara

Agorafobi, alan ve korku kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Bu nedenle, meydan korkusu veya açık alan korkusu olarak da bilinir. Kişilerin, belirli bir alana sıkışıp kalmış, bulunduğu ortamdan çıkamayacakmış gibi hissettiği ve bunun sonucunda panikleyerek korkuya kapıldığı, psikolojik bir rahatsızlıktır. Bir çeşit anksiyete bozukluğu olan agorafobi, kişinin evden çıkmak istememesi, kalabalık alanlarda bulunmaktan kaçınması, kapalı alanlarda bulunmakta zorlanması gibi sonuçlar doğurur. Temelde agorafobi yaşayan kişiler, kendilerini güvende hissettikleri alanların dışında başka bir yerde bulunmak istemezler. Profesyonel bir yardım ile tedavi edilmesi mümkün bir hastalık olan agorafobinin tanı ve tedavisinde, psikoterapiden yararlanılır.

Yazımızın devamında agorafobi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ankara agorafobi destek tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.

Agorafobi Nedir?

Fobiler, bazı durum ve nesnelere karşı geliştirilen, mantıksız ve aşırı korku hissetme hali olarak tanımlanır. Kedi, köpek, böcek gibi canlılara karşı korku duyulabildiği gibi, birtakım durum ve olaylara karşı da fobi gelişmesi mümkündür. Örneği, yüksekte bulunmak ve uçağa binmek gibi durumlar karşısında aşırı derecede korku duyulabilir. Agorafobi de, nesnelerden ziyade durumlara karşı gelişen bir fobi türüdür. Agorafobi yaşayan bireyler, kendilerini güvende hissettikleri ortam dışında bir yerde bulunmaları halinde, aşırı ve mantıkla açıklanamayan bir korku duyarlar. Bu nedenle, evden çıkmak, sosyalleşmek istemeyebilir; kalabalık ortamlardan kaçınabilir veya evde yalnız kalmak istemeyebilirler. Bu tür rahatsızlık verici durumlarla karşılaşıldığında, hastalarda kontrolünü kaybetme korkusu, kalp krizi geçireceğini düşünme ve ölüm korkusu gibi durumlar açığa çıkabilir.

Agorafobi ve Panik Bozukluk İlişkisi Nedir?

Agorafobi, genellikle panik bozuklukla birlikte seyreden bir psikolojik rahatsızlıktır. Panik bozuklukta meydana gelen semptomlar, agorafobide de açığa çıkar. Bu anlamda, agorafobi anksiyete bozukluğu çatısı altında değerlendirilen bir rahatsızlıktır. Ancak, panik bozukluk yaşayan kişiler yeri ve zamanı belli olmayan ataklar geçirirken; agorafobide, semptomlar belirli alanlarda açığa çıkar. Bu alanlar, ev dışı herhangi bir yer olabileceği gibi, kalabalık ortamlar, sinema, tiyatro, asansör, uçak gibi belirli bir alan da olabilir. Kişi, daha önceden panik atak geçirdiği yerlerde bulunduğunda, tekrardan atak geçireceğine dair endişe duyar. Panik atak geçirmemek için bu alanlarda bulunmaktan kaçınmaya başlar. Bu kaçınma, belirli bir süre sonra, tümüyle evden çıkmaktan korkma haline gelebilir.

Ankara agorafobi destek tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.

Agorafobi Belirtileri Nelerdir?

  • Evden çıkmakta zorlanmak, yalnız başına çıkmak istememek,
  • Kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmak,
  • Tünel, sineme, tiyatro, asansör, kapalı otopark gibi dar ve kapalı alanlarda bulunmak istememek,
  • Toplu taşıma kullanmaktan kaçınmak, uçak, otobüs gibi vasıtalara binememek,
  • Kuyrukta beklemekte zorlanmak,
  • Büyük alışveriş merkezleri, kalabalık mağazalar gibi alanlardan kaçınmak,
  • Bulunmaktan kaçınılan alanlara girildiğinde paniklemekten, nefes alamamaktan korkmak,
  • Bayılacağını, kalp krizi geçireceğini, hatta öleceğini düşünmek,
  • İstenildiğinde o ortamdan çıkamayacağına dair kaygı duymak,
  • Kalp çarpıntısı, baş dönmesi, mide bulantısı, terleme, uzuvlarda uyuşma veya karıncalanma, göğüste ağrı, nefes darlığı yaşamak,
  • Yaşanılan kaygıları kontrol altında tutamamak, bu kaygılar yüzünden günlük yaşantısına normal bir şekilde devam edememek.

Agorafobi Nedenleri Nelerdir?

Agorafobinin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genelde yoğun stres veren ve travmatik olaylardan sonra ortaya çıktığı görülür. Sinir sistemi ile ilgili bazı biyolojik faktörler de agorafobiye neden olabilmektedir. Ailede ve birinci derece yakınlarda agorafobi görülmesi, hastalığa yakalanma riskini artırmaktadır.

Agorafobiye kadınlarda, erkeklere oranla yaklaşık iki kat daha fazla rastlanmaktadır. En sık görüldüğü yaş aralığı, 20’li yaşlardır.

Agorafobi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Agorafobi tedavisinde psikoterapi yöntemlerinden yararlanılır. Psikoterapide amaç; kişinin kalıplaşmış ve işlevsiz düşünce ve duygularını, sağlıklı ve işlevsel olanlarla değiştirmektir. Agorafobi yaşayan kişiler, evden çıkarsa veya belirli bir alana girerse panik atak geçireceğinden emindir. Bu nedenle, güvenli alanını terk etmemesi gerektiğine dair kesin inanç ve düşünceleri vardır. Psikoterapi ile bu düşüncelerinin içerdiği hatalı noktaları, kişinin kendisinin fark etmesi sağlanır. Tedavi esnasında bilişsel davranışçı terapi yöntemlerinden, EMDR terapisinden, duyarsızlaştırma da denilen maruz bırakma terapisi yöntemlerinden yararlanılabilir. Ancak, hasta için en doğru tedavi yöntemi, alanında uzman bir psikolog tarafından belirlenmelidir.

Ankara Agorafobi Tedavisi Fiyatları

Agorafobi tedavisi, hastanın terapi seanslarına aktif katılımı ile gerçekleştirilir. Terapi ücretleri klinikten kliniğe değişiklik gösterebilir. Ankara agorafobi tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi