Maddenin/İlacın Yol Açtığı Kaygı Bozukluğu Ankara
Anksiyete olarak da bilinen kaygı bozukluğu, nedensiz bir korku ve endişe hali olarak tanımlanır. Anskiyete yaşayan kişilerde, her an kötü bir şey olacakmış hissi ve yoğun bir kaygı görülür. Kişinin sosyal ve kişisel yaşantısını oldukça olumsuz etkileyen kaygı bozukluğu, psikolojik bir rahatsızlıktır. Kaygı bozukluğu, kullanılan ilaç veya maddeler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Kaygı bozukluğu ile karakterize belirtiler, kullanılan ilaç veya maddenin eksikliğinde ya da kullanımdan kısa bir süre sonra ortaya çıkar. Kullanılan madde veya ilaç, panik atakları, nedensiz kaygı ve endişe halini tetikler.
Yazımızın devamında maddenin/ilacın yol açtığı kaygı bozukluğu hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara maddenin/ilacın yol açtığı kaygı bozukluğu destek tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.
Kaygı Bozukluğu Nedir?
Anksiyete olarak da bilinen kaygı bozukluğu, kişide yoğun ve nedensiz bir endişe haline sebep olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Anskiyete yaşayan kişilerde;
- Kaygı,
- Endişe,
- Sıkıntı,
- Bunaltı,
- Korku duyguları açığa çıkar.
Ancak söz konusu bu duygular mevcut durumla uyumsuz ve abartılıdır. Kişi, gerçek bir tehlike veya tehdit altında değilken dahi kendini kaygılı ve endişeli hisseder. Çok sık ve şiddetli biçimde yaşanan bu huzursuzluk ve gerginlik hali, kişinin gündelik hayatını işlevsel bir şekilde sürdürmesini engeller. Kaygı bozukluğu oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Kadınlarda görülme oranı, erkeklere kıyasla yaklaşık 2 kat daha fazladır. Hastalığın ortaya çıktığı yaş aralığı ise genellikle ergenlik ve erişkinliğe geçiş dönemleridir.
Kaygı Bozukluğu Çeşitleri Nelerdir?
Kaygı bozukluğu, birbirinden farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Kaygı bozukluğu altında değerlendirilen hastalıklar;
- Yaygın anksiyete bozukluğu,
- Maddeye veya ilaca bağlı kaygı bozukluğu,
- Panik bozukluk,
- Sosyal fobi,
- Agorafobi,
- Özgül fobi,
- Travma sonrası stres bozukluğu (post travmatik stres bozukluğu),
- Obsesif kompulsif bozukluktur.
Maddenin/İlacın Yol Açtığı Kaygı Bozukluğu Nedir?
Maddenin veya ilacın yol açtığı kaygı bozukluğu, kullanılan madde veya ilacın fizyolojik etkilerine bağlı olarak ortaya çıkar. İlaç veya maddenin kullanımından sonra endişe, panik, kaygı, korku gibi duygular açığa çıkabileceği gibi; kullanılan maddenin yoksunluğu ile de bu belirtiler görülebilir. Madde kullanımı ve anksiyete arasındaki ilişki üzerine yapılan araştırmalar göstermektedir ki;
- Esrar (Kannabis) kullanımı panik ataklara sebep olabilmekte ve esrar kullanımı olmadığında da panik ataklar devam edebilmektedir. Ayrıca, agorafobi ve esrar kullanımı arasında da ilişki olduğu, yapılan araştırmalarla ortaya konmuştur.
- Kokain kullanımı panik atak sıklığını artırmaktadır. Yapılan araştırmalar kokain kullananlarda panik atak oluşma riskinin genel popülasyona göre 13 kat arttığını ortaya koymuştur.
- Alkol bağımlılığı olan hastaların %25’inde panik bozukluk görülmektedir. Sosyal fobi sıklığı ise çoğu çalışmada %10-20 olarak ölçülmüştür.
Kaygı bozukluğu ile ilişkisi olduğu bilinen diğer maddeler ise;
- Amfetamin,
- Hallüsinojenler,
- İnhalanlar,
- Sedatifler,
- Hipnotikler,
- Anksiyolotikler,
- Fensiklidin ve benzeri maddelerdir.
Ayrıca, bazı ilaçlar da kaygı bozukluğuna sebebiyet verebilir;
- Anestetikler,
- Analjezikler,
- İnsülin,
- Tiroid preperatları,
- Oral kontraseptifler,
- Antihistaminikler,
- Antiparkinson ilaçları,
- Kortikosteroidler,
- Antihipertansifler,
- Kardiovasküler ilaçlar,
- Antikonvulsiyonlar bu ilaçlara örnektir.
Maddenin/İlacın Yol Açtığı Kaygı Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Maddenin/ilacın yol açtığı kaygı bozukluğunda, kullanılan madde veya ilaçtan kısa bir süre sonra, ya da madde veya ilacın yokluğunda bir takım belirtiler oluşur. Başlıca belirtiler;
- Panik atakları,
- Nedeni belirsiz kaygı, endişe ve kaygı hissi,
- Çarpıntı,
- Nefes darlığı,
- Terleme,
- Göğüste sıkışma ve ağrı,
- Titreme olarak karşımıza çıkar.
Maddenin/ilacın yol açtığı kaygı bozukluğu, bireylerin günlük yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini zorlaştırır. Bu nedenle maddenin/ilacın yol açtığı kaygı bozukluğu belirtilerini gösteren bireylerin uzman bir psikologdan yardım almaları oldukça önemlidir. Ankara maddenin/ilacın yol açtığı kaygı bozukluğu destek tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.
Maddenin/İlacın Yol Açtığı Kaygı Bozukluğunun Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüm kaygı bozukluklarının tedavisinde etkisi kanıtlanmış bir yöntem olan psikoterapi, maddenin/ilacın yol açtığı kaygı bozukluğunun tedavisinde de yararlanılan bir yöntemdir. Ancak, hastalarda herhangi bir madde kullanım bozukluğu olması durumunda, terapi bu hastalığın da tedavisine odaklanacak biçimde planlanır.
Ankara Maddenin/İlacın Yol Açtığı Kaygı Bozukluğunun Tedavisi Fiyatları
Psikolojik hastalıkların tedavisi, hastanın hikâyesine ve semptomlarına bağlı olarak kişiye özel olarak planlanır. Terapi sürecinin uzunluğu, seans sıklığı gibi konularda, uzman psikologların görüşleri doğrultusunda hareket etmek yararlı olacaktır. Tedavi süreci hastadan hastaya değişiklik gösterebildiği için ücretlerde de farklılık olabilir. Ankara maddenin/ilacın yol açtığı kaygı bozukluğu tedavisi fiyatları ile ilgili olarak detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.