EMDR

EMDR Ankara

Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelen EMDR, oldukça etkili ve kısa sürede çözüm üreten bir psikoterapi yöntemidir. Çok fazla sayıda psikolojik rahatsızlığın tedavisinde, tüm dünyada başvurulan bir tekniktir. EMDR’nin tarihçesi 1980’li yıllara uzanır. Dr. Francis Shapiro tarafından Amerika’da geliştirilen EMDR terapi, buradan tüm dünyaya yayılmış ve diğer bilim insanlarının katkılarıyla hızla gelişmiştir. EMDR, 8 aşamalı bir terapi sürecini içerir. Bu süreç, alanında uzman bir terapist tarafından yürütüldüğünde, bireylerde sıkıntılara yol açan travma ve psikolojik sorunların çözümünde oldukça etkili olmaktadır.

Yazımızın devamında EMDR ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Ankara EMDR terapi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.

EMDR Nedir?

Açılımı, “Eye Movement Desensitization and Reprocessing” olan EMDR, Türkçeye “Göz Hareketleri ile Duyarsızlaştırma ve Yeniden işleme” olarak çevrilir. Göz hareketlerinin, kişilerde rahatsızlığa yol açan düşüncelerin şiddetinde azalma yaratabileceğinin fark edilmesi ile geliştirilmiş bir terapi yöntemidir. Bu yöntem, ilk olarak travmaya maruz kalmış kişiler üzerinde, Dr. Francis Shapiro tarafından denenmiş ve başarılı olmuştur.

EMDR terapisi, kuramsal olarak Adaptif Bilgi İşleme Modeline dayanmaktadır. Bu modele göre beyin, bireylerin yaşadığı her yeni deneyimde, bu deneyim aracılığıyla kendisine ulaşan bilgiyi işleyerek fonksiyonel hale getirir. Bu deneyim esnasında hissedilen duygular, düşünceler, o ana ilişkin anı ağlarına bağlanmış olur. Bu şekilde gerçekleşen öğrenme sürecinde edinilen bilgi, gelecek deneyimlerimizde vereceğimiz tepkileri de yönlendirir. Bu sistem, bireylerin öğrenebilmelerini ve gelişime açık kalmalarını sağlar. Ancak yaşadığımız travmatik deneyimler, bu sistemin işlevini bozucu bir etki yapabilir. Rahatsızlık verici deneyimler yaşandığında, elde edilen yeni bilgi beyin tarafından işlenip mevcut anı ağına eklenmez. Ayrıca, yanşan travmatik deneyimleri anlamlandırmak için anı ağındaki mevcut bilgilerle de bağlantı kurulamaz. Bu nedenle sağlıklı bir öğrenme süreci gerçekleşmez ve yaşanan rahatsızlık verici olay, doğru bir işleme süreci geçirmeden depolanmış olur. Bireyin sonradan yaşadığı birtakım olaylar, anı ağıyla bağlantısı kurularak depolanmamış ve izole kalmış bu deneyimi tetikleyebilir. Bu durumda birey, travmatik deneyimi tekrardan yaşıyormuş gibi hissedebilir. EMDR yaklaşımına göre, psikolojik rahatsızlıkların arkasında yatan neden, bu şekilde işlev bozucu olarak depolanmış anılardır.

EMDR terapi bu tür işlev bozucu biçimde depolanan anıların, yeniden işlenmesini sağlar. İzole haldeki anı ile anı ağı arasında hali hazırda olması gereken bağlantı, EMDR terapi ile kurulur. Bu sayede, sağlıklı bir öğrenme sürecinin geçirmesi gerektiği adımlar tamamlanmış olur ve deneyimden elde edilen bilgi, adaptif bir şekilde depolanabilir. Böylece bireyler, geçmişte yaşadıkları bu travmatik anılara, kendilerinde rahatsız edici hisler uyandırmayan, yeni ve işlevsel bir perspektifle bakabilir hale gelirler.

Ankara EMDR terapi ve diğer tüm terapi uygulamaları ile ilgili daha detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz. Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.

EMDR Kimlere Uygulanır?

EMDR terapi, birçok farklı psikolojik rahatsızlığın tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.

  • Şiddet, doğal afet, kaza, taciz gibi sarsıcı olayların ardından görülen travma sonrası stres bozukluğu,
  • Depresyon,
  • Kaygı bozukluğu,
  • Öfke problemleri,
  • Fobiler,
  • Olumsuz yaşam deneyimleri,
  • Boşanma, aile içi çatışma ve problemler gibi durumlardan şikâyetçi danışanlarda EMDR terapi uygulanabilir.

EMDR Nasıl Yapılır?

EMDT terapisi, 8 aşamalı bir protokol takip edilerek uygulanır. Ayrıca terapi süreci, geçmiş, şimdi ve gelecek olmak üzere üç yönlüdür. Danışanın geçmişte yaşadığı deneyimlerin yeniden işlenerek duyarsızlaşma sağlanması amaçlanır. Böylece günümüzde yaşadığı semptomlar giderilmiş olur. Danışanın gelecekte benzer sorunlarla karşılaşması durumunda, bu sorunlara EMDR terapi ile geliştirdiği olumlu düşünce ve duyguların getirdiği yeni perspektifle bakabilmesi sağlanır.

EMDR protokolünü oluşturan 8 aşama ise şu şekildedir;

  • Danışan geçmişi,
  • Hazırlık,
  • Değerlendirme,
  • Duyarsızlaştırma,
  • Yerleştirme,
  • Beden tarama,
  • Kapanış,
  • Yeniden değerlendirme.

Ankara EMDR Fiyatları

EMDR terapinin süresi, danışanın sahip olduğu rahatsızlıklara bağlı olarak değişebilmektedir. Bu nedenle, terapi sürecinin planlanması danışan özelinde yapılır. EMDR terapi ücretleri klinikten kliniğe değişebilir. Ankara EMDR fiyatları ile ilgili olarak detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.

Şimdi Ara!
Yol Tarifi