Depresyon Tedavisi Ankara
Depresyon, günümüzde oldukça sık rastlanan bir psikolojik rahatsızlıktır. Bireylerin duygu, düşünce ve davranışları üzerinde olumsuz etkisi bulunan depresyon, majör depresif bozukluk olarak da adlandırılır. Ciddi bir hastalık olmasına rağmen, tedavisi mümkündür. Depresyon tedavisinde yararlanılan birden fazla yöntem bulunmaktadır. İlaç tedavisi ve psikoterapi ile tedavi yöntemleri sayesinde, hastaların depresyondan tamamen kurtulmaları mümkündür. Depresyon tanısı, hastada mevcut olan belirtilere bakılarak ve uygulanan psikolojik testlerle konulmaktadır. Depresyonun sıklıkla karşılaşılan belirtileri sürekli olarak üzgün hissetmek, iştahta artış veya azalma, uyumada güçlük veya aşırı uyuma olarak karşımıza çıkar. Eğer bu belirtiler, en az iki haftadır devam etmekteyse gecikmeden, depresyon tedavisi için uzman bir psikolog veya psikiyatri hekimine başvurmak gerekir.
Yazımızın devamında depresyon tedavisi ile ilgili olarak detaylı bilgi bulabilirisiniz. Ankara depresyon tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.
Depresyon Nedir?
Depresyon, beyinde meydana gelen kimyasal dengesizlik sonucunda, beyin işlevlerinde ortaya çıkan düzensizliklerden kaynaklanan bir hastalıktır. Beyinde meydana gelen bu durum, duygu, düşünce ve davranışlarda işlev bozukluğu yaratır. Kişi kendini sürekli olarak üzgün, yorgun hissedebilir; iştah kaybı veya aşırı artışı görülebilir. Duygu ve düşüncelerde meydana gelen bu değişimin sonucunda, uykuya dalmada güçlük veya aşırı uyuma isteği ortaya çıkabilir. Kişinin duygu durumu, karamsar ve kötümser bir hal alabilir. Tüm bunların sonucunda, depresyondaki bireyler kendini umutsuz, çaresiz, hayattan zevk alamaz halde bulabilir.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Depresyon süreci, her hastada farklı şekilde seyredebilmekle beraber, genelde görülen belirtiler;
- Kendini üzgün hissetmek, karamsar bir ruh hali,
- Gün içerisinde ilgi ve motivasyon kaybı, hayattan zevk alamama,
- Sürekli olarak yorgun hissetmek,
- İştahta artış veya azalma,
- Uykuya dalmakta zorlanmak, sık uyanmak veya aşırı uyuma eğilimi,
- Umutsuzluk, yalnızlık ve çaresizlik hissi,
- Kötümser düşünceler, kendine zarar verme veya intihar eğilimi,
- Kendini suçlu hissetmek, değersizlik ve yetersizlik hissi,
- Düşünme, konuşma ve hareketlerde yavaşlık olarak karşımıza çıkmaktadır.
Depresyonun bir hastalık olarak görülmemesi, bir tür kişilik özelliği olarak yorumlanması veya “şımarık” bir tutum olarak değerlendirilmesi oldukça yanlıştır. Depresyonu hafife alan veya depresyondaki bireylere karşı olumsuz düşünceler içeren ifadeler, bireyleri profesyonel yardım almaktan uzaklaştırabilir. Bu tür olumsuz tutum, düşünce ve davranışlar oldukça ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, depresyonun ciddi bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Yukarıda bahsi geçen belirtilerin iki hafta veya daha uzun süredir devam etmesi halinde mutlaka alanında uzman bir profesyonelden yardım alınması gerekir. Ankara depresyon tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir; Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.
Depresyon Tanısı Nasıl Konulur?
Depresyon belirtileri gösteren bireylerin, uzman bir psikolog veya psikiyatri hekimine başvurması halinde, danışan değerlendirmeye tabi tutulur. Depresyon tanısı konmadan önce, hastanın hikâyesi dinlenir ve gerekli görüldüğü durumlarda depresyon testi uygulanır.
Belirli risk grubuna dâhil kişilerde, depresyon daha yaygın olarak görülmektedir. Depresyon riskini artıran faktörler;
- Ayrılma ve ölüme dayalı yas süreci,
- Anne veya babanın erken kaybı,
- Düşük sosyo-ekonomik seviye
- Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı,
- Travmatik çocukluk deneyimleri,
- Ailede depresyon hikâyesi,
- Daha önceden depresyon geçirmiş olmak,
- Hormonal bozukluk ve dengesizlikler,
- Kullanılan bazı ilaçlar,
- İşini kaybetme ve işsizlik süreci olarak karşımıza çıkar.
Ayrıca, yapılan çalışmalar kadınların hayatlarının belirli bir döneminde depresyona yakalanma olasılıklarının, erkeklere oranla daha fazla olduğunu göstermiştir. Tekrarlayan depresyon da kadınlarda daha sık görülmektedir.
Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?
Depresyon tedavisinde psikoterapi ve gerek görüldüğü hallerde ilaç tedavisine başvurulur. Hafif şiddetli depresyonda tedavi süreci yalnızca terapi ile sürdürülebilir. Orta ve şiddetli depresyonda ise psikoterapi ile birlikte ilaç tedavisinden de yararlanılabilir. Ancak, hasta için en doğru tedavi yöntemine alanında uzman bir psikolog veya psikiyatri hekiminin karar vermesi gerekir. Bu nedenle tedavi süreci, hasta özelinde ve bir uzman tarafından planlanmalıdır.
Ankara Depresyon Tedavisi Fiyatları
Depresyon tedavisi ücretleri klinikten kliniğe değişebilir. Ankara depresyon tedavisi fiyatları ve terapi süreci ile ilgili olarak kliniğimizle iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.