Bulimiya Nervoza Ankara
Bulimiya nervoza, yeme bozukluklarına dâhil, bir tür psikolojik rahatsızlıktır. Bulimiya nervoza hastalığı, aşırı yeme ve sonrasında bunu telafi etmek için kusmaya çalışmak ve abartılı egzersizler yapmakla karakterizedir. Kişilerde bir süre devam eden yeme atakları görülür. Birkaç saat sürebilen bu ataklar esnasında hastalar, yeme davranışları üzerindeki kontrollerini kaybeder ve çok fazla yiyecek tüketirler. Yeme atağı sonrasında ise alınan kaloriler tasfiye edilmeye çalışılır. Bulimiya nervoza oldukça ciddi, hastalarda hayati risk oluşturabilen bir rahatsızlıktır.
Yazımızın devamında bulimiya nervoza ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara bulimiya nervoza destek tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Uzman Psikolog Cem Kanık’tan randevu alabilirsiniz.
Bulimiya Nervoza Nedir?
Yeme bozuklukları, kişilerin kendileri için uygun olan beslenme düzenini sürdüremedikleri psikolojik bozukluklardır. Bireyler, yeme davranışları üzerinde kontrolü kaybedebilir veya bedensel algılarındaki bozulma nedeniyle kendileri için uygun olan beslenme alışkanlıklarını reddedebilirler. Bazı durumlarda hastaların, yemek yemeyi tamamen reddettiği dahi görülebilmektedir. Bulimiya Nervoza da, kişinin yeme davranışı üzerindeki kontrolünü kaybettiği ataklarla karakterize bir rahatsızlıktır. Aşırı yiyecek tüketimi sonrasında alınan kalori, vücuttan uygun olmayan yollarla atılmaya çalışılır. Hastalar, yemek sonrasında kusarak, müshil benzeri ilaçlar alarak veya aşırı egzersizler yaparak, yediklerinden kurtulmaya çalışır. Atak sonrasında oruç, çok sıkı ve sağlıksız bir diyet gibi alternatif yollarla da kilo alımı önlenmeye çalışılabilir.
Bulimiya nervoza hastalarında, kilolu olmaya yönelik takıntılı bir korku hali, vücut şekilleri üzerinde takıntılı düşünceler mevcuttur. Bireylerin bedensel algılarında bozulma meydana gelir ve bu durum, bedenlerini kusurlu olarak algılamalarına yol açar. Hastalarda kendilerine ve bu bedensel kusurlara yönelik sert bir önyargı gelişir. Bu nedenle, kişinin kendi kendine iyileşmesi oldukça güçtür. Bireyin kendisi hakkındaki olumsuz görüşlerin giderilmesi ve sağlıklı bir beslenme programına geçebilmesi için tedavi desteği alması gerekir. Ankara bulimiya nervoza tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.
Bulimiya Nervoza Neden Olur?
Bulimiya nervozaya neden olan faktörler kesin olarak bilinememekle beraber, yapılan çalışmalar
- Genetik ve biyolojik faktörler,
- Duygusal sağlık ve diğer psikolojik rahatsızlıklarla ilgili faktörler,
- Çevresel ve toplumsal faktörlerin bulimiya nervoza üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.
Genetik ve Biyolojik Faktörler: Ailede ve yakın akrabalarda yeme bozuklukları olan bireylerin bulimiya nervozaya yakalanma riskinin daha yüksek olduğu görülür. Ayrıca, çocukluk ve gençlik dönemlerinde fazla kilolu olan bireylerde, bulimiya nervoza görülme olasılığı daha yüksektir. Yeme bozuklukları söz konusu olduğunda cinsiyet de önemli bir faktördür. Kadınlarda erkeklere oranla, yeme bozukluklarına çok daha sık rastlanmaktadır.
Duygusal Sağlık ve Diğer Psikolojik Rahatsızlıklarla İlgili Faktörler: Duygusal açıdan daha hassas olan bireylerde, yeme bozukluklarına daha sık rastlanmaktadır. Ayrıca depresyon, kaygı bozuklukları, madde kullanımı da yeme bozuklukları riskini artıran diğer psikolojik rahatsızlıklardır. Travmatik yaşam deneyimleri de yeme bozukluğuna neden olabilmektedir.
Çevresel ve Toplumsal Faktörler: Ailevi problemler, iş ve okul yaşantısındaki yoğun stres gibi çevresel faktörler, yeme bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca, toplumsal olarak, özellikle medya ve moda sektörleri tarafından yaratılan ideal beden algısı da, yeme bozukluklarına yol açar. Bireyler, kendilerine rol model olarak sunulan kişilerin bedenlerini, “olması gereken beden” olarak algılayıp; kendi bedenlerini kusurlu görmeye başlayabilir. Bunun sonucunda gelişen takıntılı bir zayıflama isteği, bulimiya ve anoreksiya nervoza gibi yeme bozukluklarına neden olabilir.
Bulimiya Nervoza Belirtileri Nelerdir?
Bulimiya nervoza hastalığının bireylerde görülen başlıca belirtileri;
- Sürekli olarak, vücutları ve kiloları ile ilgili takıntılı düşünce ve davranışlar görülmesi,
- Yoğun ve sürekli bir kilo alma korkusu,
- Aşırı yeme atakları,
- Yeme davranışını üzerinde kontrolün kaybedildiğinin hissedilmesi, hastanın ne yediğini kontrol edemeyeceğini veya yemek yemeyi kesemeyeceğini hissetmesi,
- Aşırı yeme atağı sonrasında, kilo alımının önüne geçmek için uygun olmayan yollara başvurarak sindirim sistemini boşaltmaya çalışmak. Kendini kusmaya zorlamak, müshil, diüretik veya lavman yoluyla, atak sırasında alınan besinlerin sindirilmeden vücuttan atılmasını sağlamak.
- Kilo alımının önüne geçmek için, kendini cezalandırma boyutuna varan, aşırı egzersizler yapmak.
- Aşırı yeme atakları arasında, çok katı, aşırı düşük kalorili diyetler yapmak veya yemeyi tamamen kesmek. Karbonhidratlar gibi gerekli besin gruplarını yemekten kaçınmak.
- Kilo verilmesini sağladığı iddia edilen haplar, takviyeler ve bitkisel ürünlerin aşırı kullanımı olarak karşımıza çıkar.
Bulimiya Nervoza Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bulimiya nervoza tedavisinde, hastanın durumuna bağlı olarak, genellikle birden fazla sağlık çalışanının uzmanlığına ihtiyaç duyulur. Tedavide, kişinin olumsuz beden algısını değiştirebilmek, düşünce süreçlerindeki kalıplaşmış hataları fark etmesini sağlayabilmek ve bu sayede davranışları üzerinde kontrol kazanmasına yardımcı olmak amaçlanır. Bu nedenle, tedavi süreci, uzman bir psikolog tarafından, psikoterapi yöntemlerinden yararlanılarak sürdürülür. Gerekli görüldüğü durumlarda, psikiyatri hekimlerine ve ilaç tedavisine de başvurulabilir. Ayrıca, yeme bozuklukları konusunda deneyimli bir diyetisyenin de tedavi sürecinde olması ve hasta için uygun beslenme programını oluşturması önemlidir.
Ankara Bulimiya Nervoza Tedavisi Fiyatları
Bütün hastalıklar gibi yeme bozukluklarının tedavisinde de önce hasta hikâyesi dinlenmeli ve tedavi planı, hastaya özel olarak tasarlanmalıdır. Bu nedenle tedavi süreci ve tedavi fiyatları değişiklik gösterebilir. Ankara bulimiya nervoza tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.